Het begon met een ooievaar …

De laatste tijd hebben we natuurlijk veel foto’s en stukjes geplaatst over de honden waarvoor we orthesen aan het maken zijn. Maar misschien is het leuk om te vertellen dat het allereerste dier dat we ooit geholpen hebben een ooievaar was 🙂

Begin jaren zeventig werd een jonge ooievaar door jagers uit zijn nest geschoten.Het dier werd toendertijd opgevangen door de vogelopvang in Lopik die constateerde dat zijn poot dermate verwond was dat de enige optie amputatie was…Nu staat een ooievaar vaak op 1 poot maar lopen op 1 poot is een heel ander verhaal.

Wij werden gebeld door de vogelopvang met de vraag of we iets voor het dier konden betekenen. Dierenorthopedie was toen een vak wat nog volledig uitgevonden moest worden, maar omdat we ook toen al in waren voor een uitdaging zijn we ermee aan de gang gegaan.

ooievaarDe ooievaar was ondertussen in Lopik helemaal gehecht geraakt aan de duitse herder die bij de vogelopvang rondliep, maar moest worden overgebracht naar Artis omdat dat dichterbij onze praktijk was. Ger Kamer heeft een prachtig prothesebeentje voor hem gemaakt van populierenhout en de ooievaar liep er prima op.

Helaas heeft dit prachtige verhaal geen happy end; na een kleine week werd het pootje teruggestuurd naar onze praktijk met een briefje erbij dat de ooievaar, waarschijnlijk vanwege heimwee naar zijn hondenvriend, was gestorven….

De allerkleinste prothese die we ooit hebben gemaakt heeft nog steeds een ereplekje bij ons!